Дебатите по въпроса за промените в конституцията на Република Северна

...
 
Дебатите по въпроса за промените в конституцията на Република Северна
Коментари Харесай

Дебатите по въпроса за промените в конституцията на РС Македония започват утре

 

Дебатите по въпроса за измененията в конституцията на Република Северна Македония стартират на следващия ден в Народното събрание в Скопие и в случай че опозицията не промени отношението си в последния миг, не може да се чака сполучлив завършек, оповестява Българска телеграфна агенция.

За гласоподаване на конституционните промени е належащо болшинство от две трети в 120-членния парламент. Правителството на премиера Димитър Ковачевски към този момент не може да обезпечи такова болшинство, защото опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отхвърля да поддържа измененията.

„ Това е належащо за европейската интеграция, а не за оцеляването на държавното управление, за което е нужна поддръжката на 61 депутати “, сподели министър председателят Ковачевски. По думите му ВМРО-ДПМНЕ не може да се обоснове за какво е срещу и да има възражения по оферти текст, който подсигурява македонската еднаквост и език, по тази причина показва претекстове като основаване на „ нова преговорна рамка “ или „ гласоподаване под български диктат “.

„ Десетдневните диспути в Народното събрание са добра опция жителите да се уверят, че това е развой на осъществяване на втората стратегическа цел на страната след участието в НАТО. Колкото по-скоро извървим този развой, толкоз по-бързо ще станем членове на Европейски Съюз. Ще повторя: за първи път ветото на страната ни не идва извън, а може да пристигна от вътрешната страна “, сподели министър председателят Ковачевски.

От ВМРО-ДПМНЕ още веднъж обявиха през днешния ден, че „ няма да има промени в конституцията “.

„ Ако Ковачевски имаше задоволително депутати за приемане на конституционните промени, от дълго време щеше да ги гласоподава. Утре ще се види, че няма да има смяна на конституцията. Всичко, което Ковачевски прави, е да държи страната като пленник поради желанието си да остане на власт още един ден “, се споделя в известие на ВМРО-ДПМНЕ.

Промените, с които българите би трябвало да бъдат вписани в конституцията, са изискване за провеждането на втората междуправителствена конференция сред Република Северна Македония и Европейския съюз.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР